6η Μαρτίου ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

6 Μαρτίου ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας. Σωματική,λεκτική,ψυχολογική Ημέρα κατά της βίας γενικότερα θα έλεγα εγώ. Διαβάσαμε, ακούσαμε,συζητήσαμε πολλά. Μα πάρα πολλά. Το σχολείο, ο Τύπος, διάφοροι φορείς έκαναν ό,τι μπορούσαν.   Φτάνει όμως μόνο αυτό; Θα ξαναθυμηθούμε την ημερομηνία αυτή του χρόνου πάλι ή κάποια στιγμή (Θεός φυλάξει),που θα μας απασχολήσει ένα απρόοπτο περιστατικό;   Αν δεν καθήσουμε όλοι μαζί κάτω να συζητήσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα, δεν πρόκειται  να βρεθεί λύση.Πρέπει να βρούμε τα αληθινά αίτια, την πηγή του προβλήματος.

Και πιο συγκεκριμένα. Μιλάμε για ενδοσχολική βία,όταν η βία υπάρχει παντού: στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο,στο γήπεδο,αλλά και στην οικογένεια ,στη γειτονιά στην κοινωνία.Μια κοινωνία απρόσωπη,ανταγωνιστική,εγωιστική η οποία καλλιεργεί τα πάθη της και τα λάθη της. Και μη μου πείτε ότι φταίει η οικονομική κρίση. Όχι βέβαια. Αυτό είναι φαινόμενο μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε βαθιά ηθική κρίση.

Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, λέει ο σοφός λαός μας. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί με ειλικρίνεια: πολιτεία,εκκλησία,σχολείο,γονείς.Να αναλάβουμε  κοινές δράσεις,να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία. Εμείς οι μεγάλοι να γίνουμε φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά.

Να σταματήσει από μας τους μεγάλους να αποτελεί <<προσόν>> : το κουτσομπολιό, η κατάκριση, η ειρωνία,  η αδιαφορία,η έπαρση, η μαγκιά, το νταηλίκι. Να νικήσουμε τη ζηλοφθονία,την αυτοπροβολή και την ματαιοδοξία μας.Ας ξαναβρούμε τις ξεχασμένες αξίες μας όπως είναι ο σωστός και εποικοδομητικός διάλογος,η ευγένεια,  η υπομονή, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρίνεια,η ταπεινότητα,η αγάπη,η ευγενής άμιλλα.

Πώς και πότε θα γίνουν όλα αυτά; Είπαμε, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι μεγάλοι και να παραδειγματιστούν και οι νεότεροι.                                                    Αλλαγή αληθινή,ουσιαστική,ειλικρινής.

Ίλιον 7/3/15

                                                               Παναγιώτης Λάιος

                                                              Υποδ/ντής 2ου Δημ.Σχ. Ιλίου